MAX 51

Klasa: Selektivni translokacioni herbicid

Aktivna meterija: Flumioksazin 510 g/kg

Formulacija: WG – vodorastvorljive granule

Pakovanje: 80 g, 500 g

DELOVANJE:

aktivna materija pripada grupi N-fenilftalimida. Deluje na biosintezu hlorofila. Inhibira aktivnost enzima protoporfirinogen-oksidaze (PPO), a kao krajnja posledica dolazi do peroksidacije lipidnih membrana, odnosno ireverzibilnog narušavanja njihove strukture i funkcije. Usvajaju ga klijanci ili iznikle korovske biljke listom.

SPEKTAR DELOVANJA:

JEDNOGODIŠNJE ŠIROKOLISNE KOROVSKE VRSTE:

štir obični (Amaranthus retroflexus), ambrozija pelenasta (Ambrosia artemisiifolia), pepeljuga obična (Chenopodium album), tatula obična (Datura stramonium), gorušica (Sinapis arvensis), pomoćnica (Solanum nigrum), čistac jednogodišnji (Stachys annua), lubeničarka njivska (Hibiscum trionum), boca obična (Xanthium strumarium).

PREPORUKE I NAPOMENA:

sprečiti zanošenje na osetljive susedne useve i zasade. Zabranjena je primena u vodozaštitnim zonama za izvorišta vode i vodosnabdevanje stanovništva. U uslovima vlažnog i hladnog vremena posle primene sredstva može doći do prolazne fitotoksije na lakšim zemljištima.

Preporuka je 120 g/ha preparata Max 51 u kombinaciji sa preparatom Mont 960 EC u količini 1,2 l/ha, zbog odlične sinergije ova dva preparata, koja rezultira delovanjem na sve širokolisne i jednogodišnje uskolisne korove.

Na lakšim zemljištima preporučuje se niža količina primena (100 g/ha) u kombinaciji sa Mont 960 EC 1,2 l/ha, a ne preporučuje se primena na peskovitim zemljištima. Količina primene od 160 g/ha se koristi na zemljištima koja imaju preko 5% humusa.

Tretiranje iz vazduhoplova nije dozvoljeno.

Kao i kod svih "zemljišnih" herbicida, za potpunu aktivaciju potrebne su padavine nakon primene, minimum 10 mm.